aktuality

Galerie Zdeňka Buriana slaví 40 let. Výročí připomene Cesta do pravěku

18. května 2023 | Aktuality

 

Výročí 40 let od otevření Galerie Zdeňka Buriana si v sobotu připomene královédvorský safari park akcí Cesta do pravěku. Na programu budou přednášky a „výpravy“ za potomky dinosaurů. Galerie pravěkých obrazů se ve správní budově zoo poprvé otevřela v roce 1983. Safari park vlastní 147 obrazů kopřivnického rodáka.

Galerie Zdeňka Buriana slaví 40 let. Výročí připomene Cesta do pravěku

„Soubor obrazů v safari parku je největší stálou sbírkou děl Zdeňka Buriana na světě. V současné chvíli doplňuje kolekci i devět maleb, které jsou jindy uloženy v depozitáři. Část z nich vyobrazuje současnou krajinu a půdní typy v různých částech světa,“ řekl kurátor galerie Josef Hotový. Soubor doplňuje také obraz Návrat k žhavotekutému stavu s apokalyptickou tematikou.

Oslavy výročí začnou v 10 hodin před Neumannovou vilou vycházkou s průvodcem za potomky a současníky dinosaurů a dalších zvířat ze známých obrazů Zdeňka Buriana. V 11 hodin představí osobnost malíře autor několika knih o Zdeňku Burianovi Rostislav Walica.

Program, který je zdarma v rámci vstupenky do safari parku, bude pokračovat ve 13 hodin. Kurátor oddělení paleontologie Národního muzea v Praze Boris Ekrt odprezentuje současný pohled vědy na dinosaury. Ve 14.30 se opět uskuteční komentovaná vycházka po zoo za potomky pravěkých zvířat.

Deset Burianových pláten safari park nedávno zapůjčil na mezinárodní výstavy věnované zobrazování dinosaurů do Japonska. Souboru ze Dvora Králové se tak dostalo podobnému ocenění jako zápůjčkám ze špičkových institucí v New Yorku, Londýně nebo Cambridge.

Galerie v Neumannově vile v prvních letech fungovala pouze v sezoně a lidé platili vstupné. Expozice ve čtyřech místnostech představuje vývoj života na zemi od prvohor po současnost. Mezi lety 1983 až 1990 stálou výstavu vidělo 458 tisíc návštěvníků.

Základem plánované galerie mělo být 34 obrazů. Na jejich vytvoření se v roce 1977 dohodl ředitel zoo Josef Vágner se Zdeňkem Burianem. Malíř nestačil projekt dokončit, poslední 22. obraz Život v ordovickém moři namaloval měsíc před smrtí v červenci 1981. Po jeho smrti zahrada dokoupila další olejomalby, v době otevření jich vlastnila 59.