aktuality

Ze Dvora Králové se stalo turistické město, říká starosta Jan Jarolím

10. května 2023 | Aktuality

 

Pravděpodobně ještě v letošní sezoně začne v areálu královédvorského safari parku fungovat informační centrum, které je výsledkem dohody mezi destinační společností Podkrkonoší, Centrály cestovního ruchu Královéhradeckého kraje, města Dvůr Králové nad Labem a Safari Parku Dvůr Králové. „Považuji to za první významnější výsledek spolupráce těchto subjektů, a především města se safari parkem,“ říká v rozhovoru pro Podkrkonoší.eu starosta Dvora Králové Jan Jarolím.

Hovoří v něm také o potenciálu Podkrkonoší v cestovním ruchu, dalším společném projektu Dvora Králové se safari parkem nebo o připravovaném pokračování Labské cyklostezky na přehradu Les Království.

Ze Dvora Králové se stalo turistické město, říká starosta Jan Jarolím

Kdy by infocentrum v areálu safari parku mělo začít fungovat?
Byli bychom rádi, aby se to stihlo ještě v průběhu letní sezony. Pokud ne, tak určitě od příštího jara. 

Co si od toho slibujete?

Safari park každoročně navštíví zhruba 600 tisíc turistů. Chceme jim ukázat, že na Královédvorsku jsou také další zajímavé výletní cíle a motivovat jak jednodenní, tak vícedenní návštěvníky k tomu, aby se do regionu vrátili a aby zde strávili delší dovolenou. Pokud se nám podaří přilákat do celého regionu více turistů a prodloužit jejich pobyt, tak z toho budou mít prospěch všechny subjekty v cestovním ruchu.

Rýsují se další spolupráce města se safari parkem?
Ředitel safari parku Přemysl Rabas přišel, po vzoru polské Wroclawi, která je známá bronzovými sochami trpaslíků, s nápadem rozmístit po Dvoře Králové malé sochy zvířat. Domluvili jsme se, že pro začátek safari park nechá udělat několik soch, které umístíme na zajímavá místa ve městě. Myslím si, že je to něco, co by cestovnímu ruchu ve Dvoře Králové mohlo velmi pomoci.

Městské informační centrum Dvora Králové se v roce 2020 přesunulo z náměstí T. G. Masaryka do Švehlovy ulice. Město plánuje rekonstrukci domu čp. 2, kde do té doby sídlilo. Počítáte s tím, že se infocentrum zase na náměstí vrátí?

Informační centrum se přestěhovalo právě kvůli plánované rekonstrukci čp. 2. Hodně se to projevilo na jeho návštěvnosti. V dobách, kdy fungovalo na náměstí, byla kolem 30 tisíc turistů ročně. Vloni do infocentra přišlo 18 tisíc lidí. I z toho důvodu je naším jednoznačným cílem infocentrum do čp. 2 po rekonstrukci vrátit. Oprava přízemí domu bude dělána na míru modernímu informačnímu centru.

Jak vlastně vnímáte postavení Dvora Králové v kontextu cestovního ruchu východních Čech?
Podle mě máme oproti jiným, třeba i větším městům štěstí, že jsme obklopeni velkým množství opravdu atraktivních turistických cílů, které jsou velmi dobře dostupné. Z jedné strany to je Zvičina a přehrada Les Království, z druhé hospitál Kuks nebo Braunův Betlém. Turisté mají v našem regionu skutečně z čeho vybírat. Vidím v tom obrovský potenciál pro cestovní ruch. Ze Dvora Králové se stalo turistické město a měli bychom toho využít.

Využívá toho Dvůr Králové naplno?
Myslím si, že stále máme rezervy. Na druhou stranu ten fenomén zoologické zahrady je tak obrovský, že nám turisty v dobrém slova smyslu bere. Nabízí takové vyžití, že návštěvníky zabaví na celý den a už je pak velmi těžké je přilákat ještě někam jinam. I proto bychom měli cílit hlavně na vícedenní návštěvníky, aby si prodloužili dovolenou na Královédvorsku a poznávali také další zajímavá místa.

V čem vidíte další rezervy?
V první řadě v dopravní dostupnosti. Velmi nám pomůže dálnice D11, která v příštích letech povede okolo Dvora Králové až do Polska, a také Labská cyklostezka. Úsek ze Stanovic do Žirče se už začal stavět a příští rok bude hotový. Zároveň připravujeme pokračování cyklostezky ze Dvora Králové směrem k přehradě Les Království. V centru města už máme cyklostezku vybudovanou. Až dojde k propojení Kuksu, Dvora Králové a Lesu Království cyklostezkou, bude to obrovská vzpruha pro cestovní ruch.

Jak jste v přípravách pokračování cyklostezky na přehradu daleko?
Málokdo si to uvědomuje, ale stavba cyklostezky je velmi nákladná a zdlouhavá záležitost. Poměrně intenzivně na pokračování Labské stezky pracujeme, připravujeme projekt a jednáme s vlastníky pozemků ve dvorských částech Vorlech a Verdek. Máme připravené i varianty pro případ, že se s nimi nedohodneme a budeme muset vést cyklostezku po městských pozemcích. Když budu optimistou, tak si myslím, že do tří let bychom mohli začít stavět.

Ve Dvoře Králové vloni začal projekt sdílených kol. Jak jste s ním spokojený?
Já osobně považuji za nejdůležitější, že jsou kola ve městě opravdu využívaná. Jezdí na nich hlavně studenti do škol a v neposlední řadě i turisté. Sdílená kola se stala vhodným doplňkem městské hromadné dopravy, která nemůže pokrýt potřeby všech cestujících.

O přehradě Les Království a jejím turistickém vytížení se v poslední době poměrně hodně mluví. Mimo jiné i v souvislosti s otevíráním turistické sezony na Štěrbově vile, které destinační společnost Podkrkonoší o víkendu pořádala. Jaký na to máte názor?

Les Království je významná památka, na kterou se jezdí dívat lidé z celé republiky a která patří k symbolům celého regionu. Pokud bychom ji chtěli ochránit tím, že tam nepustíme turisty, tak by to byla strašná škoda. Je obtížné zabránit tomu, aby se tam v exponovaných dnech nenahrnuly davy lidí. Když už tam ale přijedou, tak je potřeba, aby měly kde zaparkovat, kam si dojít na záchod a kde odhodit odpadky. Udělat zahájení turistické sezony na Štěrbově vile považuji za velmi dobrý nápad. Líbí se mi i myšlenka, že se otevírání bude každý rok konat na jiném místě a přiblíží tak lidem různé turisticky atraktivní lokality.