aktuality

Okruh Na Felčarské cestě je plný zvířecích soch a interaktivních prvků

21. dubna 2023 | Aktuality

 

Další naučnou stezku otevřel ve čtvrtek Dvůr Králové nad Labem. Dvoukilometrový okruh Na Felčarské cestě s dřevěnými sochami zvířat a interaktivními prvky začíná u spodní brány městského hřbitova a vede k hájence U Landů. Celkem je na trase deset zastávek. Navázala na stezky Údolím Hartského potoka a Na Stráni otevřené v poslední době.

Okruh Na Felčarské cestě je plný zvířecích soch a interaktivních prvků

„Oproti předchozím stezkám jsme sem umístili více interaktivních prvků a dřevěných soch zvířat. Takovým symbolem stezky je datel,“ sdělil Petr Kupský, jednatel Lesů města Dvůr Králové nad Labem. Návštěvníci na trase potkají také sochy medvěda, sovy, ještěrky nebo zajíce. Všechny jsou vyrobené z místních dubů.

Na stanovištích se nachází například hmyzí louka, zídka pro plazy nebo mikrosvět s lupou. Lidé si také mohou prohlédnout, jak vypadá rovnaný kubík dřeva. Z informačních panelů se návštěvníci dozvědí, jak daleko skáčou různé druhy zvířat nebo jaké mají stopy. Pracovníci městských lesů cestu opravili, vyčistili příkopy a vybudovali propustky.

Stezka vedoucí od městského hřbitova směrem na Vítěznou je ve starých lesnických mapách označena jako Felčarská cesta. Hned úvodní den si novou naučnou stezku prošlo 1200 dětí ze základních a mateřských škol.

Od roku 2019 vede v lesích nad dvorskou nemocnicí stezka Údolím Hartského potoka, vloni na podzim město otevřelo pětikilometrovou naučnou trasu Na Stráni nad vlakovým nádražím. Také okruh Na Felčarské cestě je výsledkem spolupráce městských lesů a Místní akční skupiny Královédvorsko, která administrovala žádost o dotaci z Programu rozvoje venkova.

Příspěvek 690 tisíc korun pokryl kompletní náklady. „Naučné stezky, které se dosud otevřely, jsou ve veliké oblibě. Věřím, že také o stezku Na Felčarské cestě bude mezi veřejností zájem,“ uvedl starosta Dvora Králové Jan Jarolím.

V minulých měsících městské lesy s dobrovolníky vysázeli u hájenky U Landů nové dřeviny. Naposledy letos v březnu vysadili 78 ovocných keřů včetně historických odrůd, jako jsou muchovníky, kdoule nebo mišpule.

Hájenku město nedávno získalo do majetku a chtělo by ji díky dotacím přeměnit v environmentální centrum. V současnosti má hotovou studii. „Centrum by mělo fungovat jako přidružené pracoviště Domu dětí a mládeže Jednička pro ekologickou výchovu některých kroužků. Stodolu bychom chtěli využít jako učebnu, oplocená zahrada by sloužila k interaktivní činnosti,“ sdělil dvorský místostarosta Jan Helbich.