aktuality

Cizinci se po pandemii nevrátili, ve dvorském hotelu je nahradili Češi

1. března 2023 | Aktuality

 

Rodinný Hotel Za Vodou ve Dvoře Králové nad Labem dobře znají nejen obyvatelé města. Otevřel se před více než 20 lety a každoročně sem jezdí na dovolenou lidé z celé republiky. Hotelová restaurace je vyhlášená široko daleko. Dva roky od covidové krize, kdy byl cestovní ruch sešněrovaný vládními restrikcemi, se návštěvnost začíná blížit tomu, na co byl podkrkonošský hotel zvyklý před pandemií.

Cizinci se po pandemii nevrátili, ve dvorském hotelu je nahradili Češi

„Záleží na období roku, ale dá se říct, že loňské léto bylo velmi dobré. Mimosezonní měsíce jsou slabší a platí to i teď,“ přiznává ředitel hotelu Tomáš Bořek. Očekává podobně silnou letní sezonu jako vloni. „Rezervace se postupně plní a zájem je podobný jako v předchozích letech. Čím dál větším trendem je, že lidé řeší dovolenou často až na poslední chvíli,“ tvrdí.

Do královédvorského hotelu jezdí návštěvníci z celé republiky, řada z nich se opakovaně vrací. „Když se s našimi hosty bavím, tak se jim tady v Podkrkonoší hrozně líbí. Chtějí toho za dovolenou stihnout hodně a náš region má co nabídnout. Ať už je to zoologická zahrada, Kuks nebo přehrada Les Království,“ poznamenává Tomáš Bořek.

 

Výpadek zahraničních dovolenkářů

Nejlepším marketingem je podle něj kladná zkušenost návštěvníků. „Nejvíc spoléháme na to, že od nás hosté odcházejí spokojení a řeknou to svým kamarádům, známým a kolegům.“ Až do příchodu covidové pandemie byl Hotel Za Vodou vyhledávanou adresou i pro zahraniční hosty. Dnes ovšem tvoří většinu klientely Češi a do značné míry nahradili cizince.

„Jezdili k nám Němci, Poláci, Rakušani, měli jsme i poptávky na skupinové zájezdy. Je pravda, že zahraniční klientela se zatím nevrátila na předcovidovou úroveň. Na druhou stranu k nám jezdí víc Čechů než v minulosti,“ uvádí ředitel hotelu. Podle něj trend, kdy Češi upřednostňují dovolenou v tuzemsku, bude pokračovat.

Hotel Za Vodou se zaměřuje také na firemní akce a teambuildingy. Kromě covidové pandemie zasadila tomuto segmentu tvrdou ránu vysoká inflace. „Je vidět, že firmy šetří. Trochu se to probírá, nějaké poptávky máme, ale jde to pomalu,“ naznačuje Tomáš Bořek.

Největší výzvou v hotelovém a restauračním byznysu podle něj je, jak promítnout neustále rostoucí náklady vstupů do cen, aby byly pro hosty ještě akceptovatelné. „Restaurace jsou už teď pro řadu lidí drahé a může se stát, že i ve městech, jako je Dvůr Králové, bude do budoucna méně restaurací,“ říká.

Hotel Za Vodou se v Poděbradově ulici otevřel v roce 2001, má kapacitu 35 pokojů a téměř 90 lůžek. O tři roky později zahájila provoz hotelová restaurace. Součástí areálu je zahrada s jezírkem, zahradní bar, dva venkovní bazény se slanou vodou a gril s posezením pro firemní akce. Před dvěma lety hotel otevřel tematické dětské hřiště ve tvaru plachetnice. V areálu je kromě toho travnaté hřiště na fotbal, hřiště pro streetball a workoutové sportoviště. Hotel má také půjčovnu koloběžek.