aktuality

Starostové diskutovali o rozvoji regionu, Podzvičinsko představilo novinky

24. února 2023 | Aktuality

 

Více než tři desítky starostů podkrkonošských obcí se ve čtvrtek sešly v královédvorském hotelu Safari Lodge a diskutovaly o rozvoji cestovního ruchu v regionu. Setkání uspořádal spolek obcí Podzvičinsko s MAS Královédvorsko a MAS Podchlumí. Jeho cílem bylo posílit spolupráci mezi obcemi, krajem, místními akčními skupinami a Centrálou cestovního ruchu Královéhradeckého kraje. 

Starostové diskutovali o rozvoji regionu, Podzvičinsko představilo novinky

Na snídani se starosty vystoupilo několik hostů včetně hejtmana Martina Červíčka. Tématem, které představitele obcí zajímalo, byla především dopravní infrastruktura. „Pro rozvoj cestovního ruchu je naprosto klíčová, ale 3 500 kilometrů silnic nejde opravit za rok. Před šesti lety šlo do modernizace silniční sítě 450 milionů korun ročně, posledních šest let to je miliarda každý rok,“ řekl Martin Červíček. Hejtman představil některé připravované projekty, například rekonstrukci silnice v Miletíně, i posun v přípravě stavby prvního úseku dálnice D35 u Hořic.

O potřebě intenzivnější spolupráce mezi samosprávami v celém regionu hovořila Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana pro sociální věci, kulturu a cestovní ruch. „Musíme vytvořit prostředí pro rozvoj cestovního ruchu a podnikatelských aktivit. Bez spolupráce jednotlivých obcí to nejde,“ uvedla. Kraj si podle ní uvědomuje důležitost destinačních společností, a i proto v poslední době navýšil jejich financování.

 

Nové infocentrum u přehrady

Manažer Podzvičinska Dominik Lukaštík představil novinky, které destinační společnost v letošním roce chystá. Ve spolupráci se Štěrbovou vilou u přehrady Les Království otevře turistické informační centrum a infoshop. „Zaměřené bude na regionální produkty a propagaci celého území. V Krkonoších je zhruba pětadvacet informačních center, v Podkrkonoší pouze pět. Potřebujeme jich více, abychom mohli efektivněji směřovat turisty po celém území,“ sdělil Lukaštík.

Právě na Štěrbově vile se v sobotu 6. května uskuteční Otevírání turistické sezony v Podkrkonoší, které se dosud konalo na Zvičině. „Dlouho jsme to zvažovali a nakonec se rozhodli tuto tradiční akci přesunout na Štěrbovu vilu, kde je výborné zázemí pro návštěvníky. Parkování bude zajištěné na soukromé louce,“ uvedla Monika Benešová ze spolku Podzvičinsko.

O dalším infocentru sdružení jedná s královédvorským safari parkem. „Přáli bychom si, aby informační centrum v zoologické zahradě, která je nejnavštěvovanějším turistickým cílem v regionu, vzniklo. Zatím o tom diskutujeme ve spolupráci s krajem, městem Dvůr Králové a centrálou cestovního ruchu,“ poznamenal Dominik Lukaštík.

Zástupci destinační společnosti letos plánují účast na veletrzích cestovního ruchu a nové marketingové aktivity. Jednou z nich bude projekt Zažít léto a zimu v Podkrkonoší, region bude propagovat jako místo, které má turistům co nabídnout celoročně. Vzniká také pracovní skupina, která se bude zabývat rozvojem území na Zvičině.

Centrála cestovního ruchu Královéhradeckého kraje

MAS Podchlumí

MAS Královédvorsko