aktuality

Chceme povzbudit cykloturistiku, říká místostarosta Hořic Pavel Bičiště

2. února 2023 | Aktuality

 

Na nedostatek turistů si Hořice v Podkrkonoší během letní sezony nemohou stěžovat. Velkým tahákem je koupaliště Dachova, motocyklové závody, sochařské parky a celá řada rozmanitých, hlavně pískovcových památek. Podle místostarosty Pavla Bičiště je snahou města rozprostřít jeho návštěvnost i mimo letní sezónu, do celého roku. Pomoci tomu mohou například připravované stezky pro horská kola.

 

Chceme povzbudit cykloturistiku, říká místostarosta Hořic Pavel Bičiště

Prvorepublikové koupaliště Dachova v posledních letech prošlo postupnou revitalizací a stylový secesní areál láká v sezoně výletníky z širokého okolí. Město ještě připravuje rekonstrukci dřevěného domku hlídače. „Dachovské koupaliště vždycky bylo hodně navštěvované, ale díky revitalizaci se o něm v poslední době začalo ještě víc mluvit a lidé třeba v Hradci Králové a dalších městech v okolí si uvědomili, jakou tu máme unikátní plovárnu. Ta se každoročně vylepšuje, ať už architektonicky, tak i nabídkou služeb,“ říká místostarosta Pavel Bičiště. V červenci a srpnu koupaliště navštíví až 1500 lidí za den.

 

Singletracky u Malátovy stezky

Snahou Hořic je návštěvnost města víc rozprostřít do celého roku. Město sází například na povzbuzení oblíbené cykloturistiky. V poslední době vzniklo v okolí několik nových cyklostezek, populární je trasa spojující centrum a plovárnu na Dachovech nebo cyklostezka z Hořic do Holovous. „Zamýšlíme se i nad tím, zda v ulicích, které jsou dostatečně široké, neudělat na komunikacích pruhy pro cyklisty tak, jako je tomu i v zahraničí,“ naznačuje místostarosta.

V loňském roce zastupitelé schválili výstavbu terénních stezek pro horská kola. Celkem čtyři singletracky vzniknou v lese u Malátovy stezky směrem na koupaliště. „Na těchto stezkách se dá jezdit už na jaře, bude to něco, co může turistickou sezonu protáhnout a sportovní možnosti rozšířit,“ domnívá se Pavel Bičiště.

Hořice nedávno dostaly nabídku na provoz sdílených kol. Ta od loňského jara úspěšně fungují v dalším podkrkonošském městě Dvoře Králové nad Labem. „Jsme studentským městem a máme tu poměrně hodně středních škol. Řada studentů v Hořicích zůstává na víkendy. I z toho důvodu by sdílená kola mohla být zajímavá. Zatím o tom teprve jednáme a zajímáme se, jak se osvědčila jinde,“ říká místostarosta.

Velký potenciál oživit cestovní i občanský ruch i v mimosezonních měsících podle něj má hořický zámek, který město vlastní od roku 2017. V jeho části dnes sídlí Muzeum Czech Road Racing. „Pokud by se nám povedlo zámek po etapách dále rekonstruovat, otevřít ho více veřejnosti, přidat další expozice a zřídit kavárnu, tak věřím, že by to bylo další místo, kde by se naši občané, hlavně maminky s dětmi, a pak také turisté rádi zastavili.“

 

Modernizace infocentra

V dohledné době by se mohlo díky zažádání o dotaci dočkat modernizace turistické informační centrum na náměstí Jiřího z Poděbrad. Pokud bude žádost úspěšná, k úpravám dojde na začátku příštího roku. „Dispozice infocentra zůstane prakticky stejná, ale z pohledu návštěvníka bude prostor vypadat úplně jinak. Doba, kdy si turisté chodili do informačních center pouze pro letáky a mapy, už trochu pominula. Chceme tam proto umístit multimediální obrazovky a další moderní prvky, aby kancelář byla sama o sobě místem k prohlídce a načerpání inspirací,“ prozrazuje Pavel Bičiště.

Podkrkonošské město si v letošním roce připomene 600 let od husitské Bitvy u Hořic na vrchu sv.  Gotharda. Výročí připomene série akcí hlavně od 20. do 22. dubna. „V kině promítneme celovečerní filmy o Janu Žižkovi a uspořádáme besedy s historiky o husitství. Program vyvrcholí hlavně sobotní rekonstrukcí bitvy na Gothardu,“ předznamenává místostarosta.