aktuality

Táborníci budou nocovat na Zvičině, zimní podmínky je letos nečekají

2. ledna 2023 | Aktuality

 

Na nejvyšším vrcholu Podkrkonoší budou o víkendu nocovat táborníci. Šestadvacátý ročník Zimního táboření na Zvičině se uskuteční od pátku do neděle. Souběžně s touto akcí je v sobotu na programu 42. ročník zimního přechod Zvičiny. Obě akce pořádá Klub českých turistů z Hořic.

Táborníci budou nocovat na Zvičině, zimní podmínky je letos nečekají

Účastníci táboření vyjdou z Miletína, z pátku na sobotu budou bivakovat v okolí Zdobína, ze soboty na neděli postaví stany přímo na Zvičině. Za více než 20 let pamatují tuhé zimy i výrazně plusové teploty. Akce se každoročně koná vždy první víkend v lednu.

„Vzpomínám si na táboření, kdy byl na Zvičině půl metru sněhu a patnáct stupňů pod nulou, silný vítr od Krkonoš, který nás donutil v noci přetahovat stany, zažili jsme déšť i počasí skoro jako v létě,“ uvedl hlavní organizátor Vladimír Sluka.

Přestože by se o víkendu mělo ochladit, zimní kulisy se při 26. ročníku na Zvičině čekat nedají. Sníh po oblevě na konci prosince roztál. Podle meteorologů má být o víkendu přes den i v noci kolem nuly, očekávají se dešťové přeháňky.

Táboření se konalo také v covidových letech, vloni se zúčastnilo 32 lidí. „Byla to jedna z větších účastí. Jezdí lidé z celé republiky, někteří nechyběli na žádném z ročníků,“ poznamenal Sluka.

Zimní táboření pořádá Klub českých turistů z Hořic od roku 1997. První čtyři ročníky vedl Milan Polák, který v roce 2001 zemřel. Od té doby akci organizuje Vladimír Sluka a zimní táboření se koná jako memoriál Milana Poláka. Od listopadu do konce března je po celé republice pod hlavičkou Klubu českých turistů zhruba 40 obdobných akcí, některé i na Slovensku.

Zimní přechod nebo přejezd Zvičiny, který se uskuteční v sobotu, nemá stanovenou trasu. Každý si ji volí sám, kontrolní místo bude od 10 do 14 hodin na Raisově chatě. Přechod se koná jako memoriál Pavla Holveka. Účastníci obdrží odznak, pamětní list a polévku.