aktuality

Ulice v podkrkonošských městech se převlékají do vánočního

18. listopadu 2022 | Aktuality

 

Města v Podkrkonoší se chystají na adventní období. V centrech Dvora Králové nad Labem a Hořic už stojí vánoční stromy. Slavnostně se rozsvítí o první adventním víkendu, který bude spojený s kulturním programem. V ulicích se už také objevila vánoční výzdoba.

Ulice v podkrkonošských městech se převlékají do vánočního

Na náměstí T. G. Masaryka ve Dvoř Králové je vánoční strom od čtvrtka. Smrk vyrostl na městském pozemku v Raisově ulici. V následujících dnech ho pracovníci technických služeb vyzdobí, pověsí na něj i nové světelné prvky a ozdoby, které vyrobili žáci z dvorské Základní umělecké školy R. A. Dvorského.

Rozsvícení vánočního stromu se uskuteční v pátek 25. listopadu od 18.30 hodin. Doprovodný program na náměstí začne v 15 hodin. Vystoupí žáci místních škol, pěvecký sbor Lipnice nebo zpěvačka a herečka Divadla Semafor Zuzana Stirská se souborem Gospel Time.

Kromě náměstí se sváteční výzdoba objevuje ve dvorských ulicích. Světelné převěsy a vánoční motivy na lampách veřejného osvětlení jsou v ulicích 17. listopadu a Legionářské. „Novinkou je nákup nových LED světelných motivů, které doplní výzdobu vánočního stromu na náměstí a prostoru před Hankovým domem na náměstí Odboje,“ řekl místostarosta Dvora Králové Vítězslav Šturma.

Na začátek adventu se chystají také Hořice. Na náměstí Jiřího z Poděbrad už stojí vánoční smrk, od začátku týdne visí sváteční dekory na sloupech veřejného osvětlení. „Letos více než kdy jindy bereme zřetel na úsporu elektrické energie, adventní čas nevyjímaje. Proto máme od firmy, která nám dekory pronajímá, zpracovanou analýzu spotřeby energie,“ uvedla hořická místostarostka Jana Bouzková. Všechny dekory jsou osvětleny úsporným systémem LED.

Od první adventní neděle se vánoční výzdoba objeví v horní části parčíku. Strom pochází z hořického sídliště, návrh na jeho pokácení dali majitelé bytového domu Pod Lipou. K zemi šel z bezpečnostní důvodů.

Slavnostní rozsvícení vánočního smrku na hlavním náměstí je naplánováno na sobotu 26. listopadu od 17 hodin. Předcházet mu bude adventní trh s celodenním programem. Představí se folklorní soubor Hořeňák, Hořická dechovka a v 16 hodin písničkář Jakub Smolík.

O den později se vánoční strom rozsvítí na Malém náměstí v Lázních Bělohrad, adventní jarmark začne ve 13 hodin. Zahraje kapela Regioband a v 17 hodin po rozsvícení stromu a proslovu starostky vystoupí místní soubor Hořeňák.