aktuality

TIP NA VÝLET Byšičky

28. prosince 2021 | Aktuality

Mezi městečky Lázně Bělohrad a Miletín se nachází tajemné Byšičky.

Na samotném vršku stojí poutní kostel sv. Petra a Pavla. K němu se váže legenda o vzniku známé Erbenovy balady „Svatební košile“ z díla Kytice. A také je odtud krásný výhled do krajiny.

Na Byšičky můžete vyrazit jen tak, nebo využít naučné stezky. Z Miletína sem vede druhý okruh stezky K. J. Erbena a z Lázní Bělohrad stezka K. V. Raise.

Nechte se inspirovat tipem na výlet a vydejte se objevovat krásná místa Podkrkonoší i v zimě.

 

TIP NA VÝLET Byšičky

Po stopách Karla Václava Raise: 

Stezka začíná u Památníku K. V. Raise v zámeckém parku. Jednotlivá zastavení souvisí s životem a dílem slavného spisovatele, trasa vede po kulturních i přírodních památkách. Délka stezky je 11 km, při odbočce na Raisovu knihu o 2 km více.

Cestou vás čeká několik zástavek s informačními tabulemi - Památník K. V. Raise, Fričovo muzeum,  Byšičky,  Bažantnice, Lázně Bělohrad a.s., Pardoubek , Brtev, Vřesník, Bezník, Raisova kniha, Borek, Zvičina. Mimo trasu najdete tabule na čtyřech zastávkách, mimo jiné také na Krakonošově vyhlídce či u pramene Javorky.

 

Naučná stezka Karla Jaromíra Erbena:

Stezka K. J. Erbena vede městem Miletín a jeho okolím. Hlavním tématem je život a dílo významného miletínského rodáka Karla Jaromíra Erbena. Okruh začíná u rodného domku K. J. Erbena. Na trase dlouhé cca 5 km je 10 zastavení, která jsou vybavena posezením, informačními tabulemi a doprovodným mobiliářem. Pokračování NS K. J. Erbena seznamuje návštěvníky i se vzdálenějšími místy, stezka navazuje na stezku stávající u rodného domku K. J. Erbena. Zavede vás tak například i na zmiňované Byšičky, kde se dozvíte více informací o legendě ke vzniku balady "Svatební košile".

Jednotlivá zastevení první části: Rodný dům, Studánka na Koši, Popraviště, Hoj jede z lesa pán…., Miletínské lázně, Očima K. J. Erbena, Po stopách předků – hřbitov, Erbenovi tváří vstříc, Parkáň, Kytice.