Zpravodaj

K návštěvě Hořic láká obří trpaslík, váží 200 tun

26. října 2022 | Aktuality , Zpravodaj

 

Stavba obřího trpaslíka z kamenných kvádrů na vrchu Mohejlík v Hořicích je po pěti letech hotová. Jako poslední na monumentu u silnice I/35 přibyla více než 20 tun vážící čepice. Trpaslík měří jedenáct metrů a váží kolem 200 tun. Okrašlovací spolek Rašín, který stavbu skulptury financoval, plánuje slavnostní odhalení na jaře.

K návštěvě Hořic láká obří trpaslík, váží 200 tun

Monument navrhl slavný sochař Kurt Gebauer, nápad na její zhotovení vznikl už před 28 lety. Je to s velkou pravděpodobností největší socha trpaslíka v Evropě. Upozorňuje na sochařskou tradici Hořic a turisty motivuje k návštěvě města kamenné krásy. „Trpaslík má lákat návštěvníky k sochám ze sympozií. Je to vlastně obří poutač, který bude vidět i z budoucí dálnice od Hradce,“ uvedl pro MF DNES pantáta okrašlovacího spolku František Kozel.

Většina pískovcových kvádrů, ze kterých je trpaslík sestaven, pochází z lomu v nedalekém Dubenci. V něm minulý týden také jeřáb naložil dvacetitunovou čepici, která byla posledním dílem do obří skládačky. Téměř čtyři metry vysoký jehlan má základnu přibližně 2 x 2 metry.

První přípravné práce na pozemku, který členové spolku Rašín koupili ze svých příspěvků, začaly v roce 1995. O 11 let později vznikla na hořické kamenické škole 3,7 metru vysoká miniatura trpaslíka.  Základovou jámu stavaři před odbočkou do podkrkonošského města vyhloubili v roce 2017.

Okrašlovací spolek trpaslíka financoval z peněz 130 soukromých dárců, kteří na projekt darovali dohromady dva miliony korun. Slavnostní odhalení monumentální skulptury plánuje na jaro po úpravách okolí.